Gort / onbewerkt / Teelt: bio - Nederland / 500gram

Vorige Artikel 3 van 4 Volgende
€ 2,95 (inclusief btw)

Gort is gepelde gerst.Tot begin 20e eeuw werd het in Nederland nog gebruikt als maaltijdbasis, maar in die functie is het thans vrijwel volledig vervangen door rijst en pasta. Gerst werd vroeger met pelmolens tot gort gepeld.Ondanks het in onbruik geraken van gort worden inwoners van het Groningse dorp Garnwerd nog steeds "Gortvreters" genoemd.

Gortepap: Gort weken in een beetje lauw water. Als ze gezwollen zijn doe je melk en rozijnen, suiker en vanille erbij. Even laten opkoken en daarna op een laag vuurtje verder pruttelen totdat de gort zacht is. Af en toe roeren en niet te dik laten inkoken. Er kan wat kaneel in of je kunt de gort ook koken in kokosmelk.

Recept: Risotto van parelgort met gehakt en spinazie

© 2011 - 2021 Peulvruchten Online Service | sitemap | rss