seizoen 2023/2024
Wieringer bonen / *Friesland / Oogstjaar 2023/ 500gram
Het Wieringer boontje groeide al op Wieringen toen het nog een Zuiderzee-eiland was. Het prachtige droogboontje was eigenlijk zo goed als verdwenen, maar dankzij een naar de VS geëmigreerde Wieringer familie is het boontje weer teruggebracht. Sindsdien wordt dit fijne boontje gekoesterd vanwege zijn uiterlijk: wit met een grote, lichtbruine vlek rond de navel en de smaak: licht en verfijnd.
De Wieringer boon is een bijzonder boontje die hier bijna verdwenen was. Wieringen was een overslaghaven voor de grote vaart en gedroogde bonen werden vaak meegenomen als proviand. Waarschijnlijk ligt de oorsprong in Mexico en door de WIC meegenomen vanuit het nieuwe land Amerika. Eeuwenlang werd deze stokslaboon geteeld in de Wieringermeer en voorheen op het Waddeneiland Wieringen maar geleidelijk aan is dit soort vervangen door de bruine boon. Gelukkig zijn ze ook meegenomen door Nederlandse emigranten naar Amerika en toen omgedoopt tot Wirringer.
Dankzij Ruurd Walrecht van de Oerakker is deze boon van de ondergang gered. Hij verzamelde informatie en zaden van oud-Hollandse zaden uit de VS (van kolonisten en emigranten) en uit Wageningen. De Wieringerboon was nergens meer te vinden. Dankzij de opkomst van internet eind jaren negentig vond Walrecht een online zadenlijst uit de VS waaruit hij de zaden kon bestellen van de Wieringer boon. Ze bleken afkomstig van emigranten die ze net na de tweede wereldoorlog uit Noord-Holland hadden meegenomen.
De Wieringer boon is opgenomen in de oranje lijst met oude bonenrassen. Langzamerhand komen de oude rassen weer terug door het zaad jaar na jaar uit te telen bij diverse enthousiaste telers en boerderijen. De Wieringerbonen worden geteeld en verkocht in de museumwinkel van het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont (een bezoekje waard).
Deze Wieringer bonen komen van het eiland Texel. Ze doen het goed op de leem en kleigrond aldaar maar de oogsten zijn nog zeer klein.
Op Wieringen kent men overigens naast deze boon ook nog een Wieringer witte langstro erwt met een rozige glans die niet een groene maar een gele erwtensoep levert.
Verkrijgbaarheid: vanaf eind september en zolang de voorraad strekt
Weektijd: 6-8uur
Gaartijd: 30-60minuten