seizoen 2024/2025
Drogebonen | Droge bonen met eetbare peul | Knipselbonen - Dreuge boon | *Groningen-NL | Oogstjaar 2024 / Updrögt Bohnen | zakje 300gram
OverzichtEen Gronings en Oost-Fries (Ostfriesland: Updrögt Bohnen) streekproduct
Dit is een typisch product uit de jaren dat versproducten uit de zomer bewaard moesten worden voor de winter (conserveren). Ze horen bij de gedroogde peulvruchten zoals bruine- en wittebonen, erwten en linzen. Opvallend aan dit Gronings streekproduct en "Nationalgericht der Ostfriesen" is dat deze bonen met de peul worden gedroogd én gegeten. Het is een echt Slow-Food product: het drogen en plukken is arbeidsintensief en de bereiding neemt enkele uren in beslag. Maar het resultaat geeft een eigen unieke smaak.
Voor de jongere generatie die het niet kent zal het even wennen zijn om de smaak te kunnen waarderen. Maar hou je van droge peulvruchten met name de bonen en erwten dan zou je gerust deze bonen eens kunnen proberen.
De droge bonen zijn niet van een bepaald ras maar de meest gangbare soorten zijn: Groninger weekschil (deze staat bekend om de taaie ‘draden’), de Saxa (een kleinere peul met bruine zaden). En de Bonte reuzen of Hendrikse Reuzen (een stamslaboon en draadloos ras en vers heeft deze mooie paarse gestreepte peulen). Deze rassen zijn ook vers te eten net als de gewone sperzieboon.
De bonen kunnen gebruikt worden als pootgoed voor de mensen met een moestuin. De bonen moeten blijven staan totdat ze geel worden. Dan kunnen ze geoogst worden door te plukken of met struik en al uit de grond te trekken om ze daarna te drogen. De methode van vroeger was vaak de bonen uitspreiden op kranten op de zolder bij de schoorsteen of aan katoenen draden rijgen en hangend laten drogen in de zon en wind.
Deze bonen zijn milieuvriendelijk geteeld. Er is geen kunstmest gebruikt en niet gespoten tegen onkruid, ziektes of ongedierte.