seizoen 2023/2024
Grauwe Erwten / soort: Eroïca / Kapucijner soort / Noord-Holland/ Oogstjaar 2023 / 0,5 kilo
Grauwe Erwten - Soort: Eroïca
De Grauwe Erwt is een echt streekproduct uit de Noordelijke provincies. Ze worden vaak met de gewone kapucijners verwisseld. Ze zijn herkenbaar door de donkere ‘navel’. Grauwe erwten worden door hun uiterlijk ook wel rozijnerwten genoemd. Grauwe erwten worden vooral in de Noordelijke provincies geteeld en gegeten. De grauwe erwt werd verdrongen door de kapucijner, omdat die meer opbrengt. Sommigen vinden de smaak van de grauwe erwt beter dan die van de kapucijner. De meest bekende rassen zijn: Eroïca, Koroza en Gastro. Eroïca is de smakelijkste van de drie. Evenals bij kapucijners wordt de kwaliteit bepaald door de teeltgebieden.
Gebruik: Een toepassing is de (ouderwetse) Noord-Hollandse Bruilofstmaaltijd van grauwe erwten en rozijnen. Ook zijn grauwe erwten uitstekend te combineren met piccalilly, augurken, tomaat en uitgebakken spekjes.
Weektijd: minimaal 8 uur
Kooktijd: 25-60 minuten