Recept

Zweedse Gele Erwtensoep (Ärtsoppa)

Artikel 1 van 1

Dit is een verwarmende soep traditioneel gemaakt van gedroogde gele erwten en geserveerd op donderdag in Zweden , gevolgd door crêpes - achtige pannenkoeken met slagroom en jam ( Pannkakkor ) voor het dessert . De soep is lekker met een theelepeltje grofkorrelige pittige mosterd.

Recept voor ca 4-5 personen

ingrediënten:

  • 500gram gedroogde gele erwten( heel als je ze kunt krijgen , maar spliterwten werken net zo goed )
  • 8 kopjes water
  • 2 fijngesneden uien
  •  1 gepelde hele ui met twee hele kruidnagelen erin gestoken
  •  1 grote fijngesneden wortel
  •  1 vlezig beenham met bot - of - 2-3 hamschijven
  • 1 tl . gedroogde tijm
  • 1 tl . gemalen gember
  • 1 tl . zout
  • 1/8 theelepel. Peper
  • 1 tl . grove bruine mosterd

Bereiding: Spoel de erwten in een vergiet onder stromend koud water schoon. Bij gebruik van hele erwten moeten ze een nachtje weken ( dit is niet nodig bij gebruik van spliterwten zo lang als je kunt de soep zachtjes laten koken gedurende 2 tot 3 uur ) .

Vul een grote pan met 8 kopjes water ( of 6 als je een dikkere soep  wilt. Je kunt altijd verdunnen met water als het te dik wordt ) . Voeg de erwten , 2 fijngesneden uien, 1 gepelde hele ui met de twee hele kruidnagels , 1 grote fijngesneden wortel , en de beenham ( - of - 2-3 hamschijven ) .

Breng aan de kook, dek de pan af en laat het zachtjes koken op laag vuur gedurende 90 minuten.

Bij gebruik van hele erwten , af en toe met een schuimspaan de velletjes van de erwten afhalen (deze komen boven drijven tijdens het koken) . Neem 2-3 kopjes van de soep , pureer in een blender of keukenmachine en doe dit terug in de pan (dit helpt om de soep te binden) . Laat de soep sudderen gedurende tenminste 30 minuten , een uur of meer kan ook geen kwaad.

30 minuten voor het serveren : verwijder de hele ui  en het vlees . Maak het vlees klein en doe het terug in de pan. Kruid de soep met 1 theelepel gedroogde tijm , 1 theelepel  gemalen gember , 1 theel epel zout , en 1/ 8 theelepel  peper. Laat de smaken even intrekken door het nog 15 minuten te laten sudderen.

Serveer de soep met voor de liefhebber een lepeltje grove mosterd erdoor.
Det är jättegott ! ( in het Zweeds, "Yum!" ) .

© 2011 - 2021 Peulvruchten Online Service | sitemap | rss