Recept

Grauwe erwten maaltijd met spek & stroopsaus

Artikel 1 van 1

750 g gare grauwe erwten (van ca 400gram droge grauwe erwten)

Speksaus:
100 g mager rookspek in dobbelstenen
3 eetlepels bloem
2,5 dl erwten kookvocht
azijn
peper

Stroopsaus:
2 eetlepels roomboter
4 eetlepels bloem
4 dl melk
6 eetlepels stroop
1 theelepel kaneel

Eerst dit: Was de erwten (zand!) en zet ze in een grote pan met ruim water (ongeveer 3x de hoeveelheid aan erwten) een nacht in de week. Giet het weekwater af en voeg water toe totdat het ongeveer 5cm boven de erwten staat. Breng aan de kook en laat de erwten zachtjes koken totdat ze gaar zijn (ongeveer 30-60minuten). Ze zijn gaar als ze zacht zijn binnenin. Voeg wat zout toe aan het kookwater, roer even door en draai het vuur uit. Laat ze nog ca 15 minuten in het hete kookvocht (kookvocht niet wegdoen!) staan. Ga nu aan de gang met de stroop- en speksaus.

Bereiding speksaus
Bak het spek langzaam uit. Schep het spek uit de pan. Roer de bloem door het spekvet. Giet er in gedeelten en onder goed roeren, het erwtenkookvocht bij tot er een gladde saus ontstaat. Maak de saus op smaak met azijn en peper. Roer de spekblokjes door de saus.

Bereiding Stroopsaus
Smelt de boter en voeg de bloem toe, bak de bloem eventjes aan. Giet er onder goed roeren de melk bij tot een gladde saus onstaat. Roer de stroop erdoor en maak de saus op smaak met kaneel.

Giet de erwten af en serveer het met de spek- en stroopsaus, eventueel wat zuur erbij, mosterd.

© 2011 - 2021 Peulvruchten Online Service | sitemap | rss