Recept

Kruidige bonensalade met gember en knoflook

Artikel 1 van 1

500 gram gedroogde limabonen of belgische limabonen (boerentenen)
1 ui
een stukje verse gember 
1 deciliter extra vierge olijfolie
1 geperst of heel fijngesneden teentje knoflook
2 theelepels blanke geurige azijn
wat kleingesneden verse tijm en oregano ( of provincaalse kruiden)
zout
versgemalen peper

 

De avond van te voren beginnen we al.
De bonen zijn gedroogd en moeten voor minstens twaalf uur in de week. Doe de bonen in een kookpan. Spoel de bonen met koud water af en giet dit water weg. Vul de pan opnieuw met water en laat de bonen daar een nacht instaan. De bonen worden veel groter in het water, dus zorg ervoor dat de pan groot genoeg en er ruim water in zit.

De volgende dag.
Gooi het weekwater van de bonen weg en zet de bonen nu ruim onder water. Breng het water aan de kook en zet het gas dan lager. Laat de bonen garen in ongeveer 1 uur. Ze mogen niet te gaar worden ( uit elkaar vallen). Neem een boon uit de pan en snijdt de boon even door. Gaat dat makkelijk ? Steek een stukje in de mond en proef de boon. Is het binnenste smeuïg dan zijn de bonen gaar. Als het binnenste nog wat hard aanvoelt dan geef je ze gewoon nog een 10-15min. langer om te koken. Doe dan de proeftest weer en neem een beslissing.

Dressing

De dressing die we nu gaan maken is lekker pittig. Dat komt vooral door de verse gember. Verse gember moet je eerst schillen. En dan heel klein snijden of even raspen. Doe de fijngemaakte gember in een kom. De kom moet zo groot zijn dat straks de bonen er ook bij kunnen.Dan is de ui aan de beurt. We hebben niet de hele ui nodig, dus snijdt de ui eerst doormidden en leg een helft weg. Van de andere helft haal je de schil en snijdt je fijn. Heel fijn.Doe de kleingesneden ui bij de gember in de kom.Haal de schil van de knoflook en pers de knoflook uit boven de kom.

Haal de blaadjes van de tijm en de oregano en snijdt ze klein. Dat kan ook in de kom. Neem een vork of een kleine garde en meng alles door elkaar. Giet nu beetje bij beetje de olie erbij. Goed mengen en dan kan de azijn erbij. Strooi wat zout en versgemalen peper in de kom. Bedenk daarbij dat de bonen nog niets aan zout hebben gehad en straks door de slasaus komen.De saus mag dus lekker pittig zijn.

Schep de bonen er maar door .

Schep nu met een schuimspaan de warme bonen uit het water direct in de dressing. Zo weinig mogelijk vocht met de bonen meenemen. Schep de salade nu voorzichtig om.Laat de bonen een uurtje( minstens) staan. Proef dan weer eens een boon. Zijn ze zout en peperig genoeg? Moet er nog wat lekkere olijfolie overheen?

Aan tafel denken ze waarschijnlijk dat het gewone witte bonen zijn. Nou, laat ze het verschil maar eens proeven. Gewoon met één boon tegelijk.

Copyright Angela Prins

© 2011 - 2020 Peulvruchten Online Service | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.