Recept

Kruidige bonensalade met gember en knoflook

Artikel 1 van 1

500 gram gedroogde limabonen of belgische limabonen (boerentenen)
1 ui
een stukje verse gember 
1 deciliter extra vierge olijfolie
1 geperst of heel fijngesneden teentje knoflook
2 theelepels blanke geurige azijn
wat kleingesneden verse tijm en oregano ( of provincaalse kruiden)
zout
versgemalen peper

 

De avond van te voren beginnen we al.
De bonen zijn gedroogd en moeten voor minstens twaalf uur in de week. Doe de bonen in een kookpan. Spoel de bonen met koud water af en giet dit water weg. Vul de pan opnieuw met water en laat de bonen daar een nacht instaan. De bonen worden veel groter in het water, dus zorg ervoor dat de pan groot genoeg en er ruim water in zit.

De volgende dag.
Gooi het weekwater van de bonen weg en zet de bonen nu ruim onder water. Breng het water aan de kook en zet het gas dan lager. Laat de bonen garen in ongeveer 1 uur. Ze mogen niet te gaar worden ( uit elkaar vallen). Neem een boon uit de pan en snijdt de boon even door. Gaat dat makkelijk ? Steek een stukje in de mond en proef de boon. Is het binnenste smeuïg dan zijn de bonen gaar. Als het binnenste nog wat hard aanvoelt dan geef je ze gewoon nog een 10-15min. langer om te koken. Doe dan de proeftest weer en neem een beslissing.

Dressing

De dressing die we nu gaan maken is lekker pittig. Dat komt vooral door de verse gember. Verse gember moet je eerst schillen. En dan heel klein snijden of even raspen. Doe de fijngemaakte gember in een kom. De kom moet zo groot zijn dat straks de bonen er ook bij kunnen.Dan is de ui aan de beurt. We hebben niet de hele ui nodig, dus snijdt de ui eerst doormidden en leg een helft weg. Van de andere helft haal je de schil en snijdt je fijn. Heel fijn.Doe de kleingesneden ui bij de gember in de kom.Haal de schil van de knoflook en pers de knoflook uit boven de kom.

Haal de blaadjes van de tijm en de oregano en snijdt ze klein. Dat kan ook in de kom. Neem een vork of een kleine garde en meng alles door elkaar. Giet nu beetje bij beetje de olie erbij. Goed mengen en dan kan de azijn erbij. Strooi wat zout en versgemalen peper in de kom. Bedenk daarbij dat de bonen nog niets aan zout hebben gehad en straks door de slasaus komen.De saus mag dus lekker pittig zijn.

Schep de bonen er maar door .

Schep nu met een schuimspaan de warme bonen uit het water direct in de dressing. Zo weinig mogelijk vocht met de bonen meenemen. Schep de salade nu voorzichtig om.Laat de bonen een uurtje( minstens) staan. Proef dan weer eens een boon. Zijn ze zout en peperig genoeg? Moet er nog wat lekkere olijfolie overheen?

Aan tafel denken ze waarschijnlijk dat het gewone witte bonen zijn. Nou, laat ze het verschil maar eens proeven. Gewoon met één boon tegelijk.

Copyright Angela Prins

© 2011 - 2023 Peulvruchten Online Service | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel