Recept

Pronkebonensoep uit Groningen

Artikel 1 van 1

Groningse bonensoep van grote witte bonen

Ingrediënten voor een grote pan soep: 500g gedroogde grote wittebonen (butterbeans of pronkebonen), 1 flinke prei, 2 flinke uien, 3 middelgrote aardappelen, 1/4 knolselderij, 1/2 bosje vers lavas (maggi), 1/2 bosje peterselie, 1 winterpeen, 1 flinke hamschijf , 1 rook worst , 250 g mager rookspek peper en zout.

Eerst dit: Een nacht (minimaal 8uur) van te voren de bonen in ruim water zetten en laten weken. Spoel ze af, ververs het water en zet ze even opzij.

Bereiding:  Neem een grote pan met ruim water en doe er het mager rookspek en de hamschijf bij in. Breng dit alles aan de kook,en schuim af. Laat dit een half uurtje koken. Schil de aardappels en snij het in grove stukken en doe deze met de geweekte bonen in de pan bij het spek en vlees. Breng dit al roerend weer tot de kook. Intussen de groenten schoonmaken en fijnsnijden. Na ongeveer 45 minuten (als de bonen gaar zijn) de fijngesneden prei, uien, knolselderij, peterselie, maggiblad en wortel erbij doen. Naar smaak zout en peper toevoegen. Nog 10 minuutjes zachtjes laten trekken en klaar is de soep. Serveer de soep met bruinbrood en/of roggebrood belegd met gerookt spek en het vlees van de hamschijf.

© 2011 - 2021 Peulvruchten Online Service | sitemap | rss