Recept

Vegetarische Snert

Artikel 3 van 3

 

Nodig voor 8 personen:  500 g spliterwten, 1 niet al te grote knolselderij,  2 winterpenen,  2 grote uien, 2 preien, 3 stengels bleekselderij, 1 bosje platte peterselie,  1 bosje bladselderij,  klein bosje lavas (maggiplant) , 5 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, 50 g boter,  2 knoflooktenen,  1 eetl zwarte peperkorrels,  1 eetl zout

Eerst dit: bouillonblokjes of zelf gemaakte groentebouillon:  snij 1 winterpeen, 1 prei, 1 ui en de bleekselderij in stukken. Schillen hoeft niet, wassen wel. Doe samen met peterselie, lavas, laurier, tijm, peperkorrels, zout en 2,5 liter koud water in een grote pan. Laat met deksel op hoog vuur aan de kook komen en daarna een half uur flink borrelen. Giet af door een zeef en gooi alle groente weg.

Bereiding: smelt de boter in een tweede grote soeppan en fruit de gesnipperde andere ui en knoflook 5 minuten. Snij intussen de (geschilde) knolselderij en overgebleven winterpeen en prei in stukjes.  Fruit 5 minuten mee. Was de spliterwten in een zeef en doe erbij. Giet de groentebouillon erbij. Breng aan de kook, laat ongveer een uurtje zachtjes sudderen tot alles gaar is. Pureer met de staafmixer tot glad met hier en daar nog een gezellig groentebonkje of laat het lekker grof en pureer niet. Roer de fijngehakte bladselderij erdoor. Proef op peper en zout.

Lekker erbij: roggebrood met boter en oude kaas.

Tip: voeg op het eind champignons toe of fijngesneden shiitake.

Bron: Koken met Karin / dagblad Trouw

© 2011 - 2024 Peulvruchten Online Service | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel