Recept
Salade met Flageolets
De aantrekkelijke lichtgroene kleur en delicate smaak maken het een veelzijdige toevoeging aan soepen, salades en vegetarische gerechten. Traditioneel wordt flageolet gebruikt als begeleiding bij geroosterde lamsbout en Franse cassoulets.
Salade met Flageolets
Ingrediënten: 250g gedroogde flageoletten , 1 rode ui, fijngehakt 100g zwarte olijven ontpit, 3 el. fruitige olijfolie, 3 el. witte wijnazijn, 1 teentje knoflook fijngehakt, 2 el. bladpeterselie fijngehakt, 3 blaadjes gescheurde verse basilicum, ½ tl. zout of naar smaak, versgemalen zwarte peper naar smaak, geroosterd of verse tomaat plakjes voor de garnering.
Eerst dit: bonen een nacht weken in een kom met 3 keer zoveel water als bonen. De volgende ochtend de bonen schoon spoelen met koud water. Doe bonen in middelgrote pan en voeg water toe ,ongeveer twee centimeter boven de bonen. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat het onafgedekt pruttelen tot de bonen gaar zijn (ongeveer 45 minuten - 1 uur). Als ze gaar zijn laat je de bonen nog ongeveer 10 minuutjes in het hete kookwater staan. Giet af en laat de bonen iets afkoelen en ga verder met de bereiding van de salade:
Doe de lauwwarme bonen met de uien en olijven in een kom. Sprenkel olijfolie en azijn over de salade. Voeg gehakte knoflook, zout, peper en verse kruiden. Roer voorzichtig om. Garneer met tomaten. Klaar!