seizoen 2023/2024

Tuinbonen / Hele tuinbonen / gedroogd / Fava beans / Peru / Oogst van 2023 / 500gram

Artikel 53 van 57
€ 4,50 (inclusief btw)

Gedroogde tuinbonen
Andere namen zijn: Fava beans, Broadbeans, Paardebonen, Ful Medames
Ful medames of Ful is niet de werkelijke betekenis van tuinbonen maar is genoemd naar een bekend traditioneel Egyptische ontbijtgerecht van gekookte tuinbonen geserveerd met plantaardige olie, komijn, en optioneel met gehakte peterselie, knoflook, ui, citroensap en chili peper. Het is een maaltijd van voornamelijk van de arbeidersklasse in Egypte, met name in het noordelijke deel, Caïro en Gizeh. Het is goedkoop, gezond en zeer vullend gerecht. Verschillende bronnen bevestigen dat deze maaltijd al meer dan 5000 jaar werd gegeten door de oude Egyptenaren. Ful medames werd verspreid vanuit Egypte naar andere delen van de Arabisch sprekende wereld, evenals andere delen van Afrika en Azië, maar vooral naar de Levant en de Hoorn van Afrika.  


Het woord medammes komt van het oorspronkelijk Koptische woord voor "begraven" en het gebruik ervan hier zou kunnen betekenen dat de bonen met water in een kookpot met de deksel er op werd begraven in hete kolen, zo konden ze langzaam een paar uur garen. Hoewel er talloze varianten zijn van Ful, het basisrecept blijft hetzelfde. Zodra het gaar is (de bonen worden gekookt tot zeer zacht), wordt het gezouten en gegeten vergezeld met o.a. olijfolie (of een andere plantaardige olie), boter, buffelmelk, bechamelsaus, basturma (gerookt vlees), met gebakken of gekookte eieren, tomatensaus, knoflooksaus, tahin en citroensap.
Ful is ook een populair ontbijt maaltijd in Syrië, in het bijzonder Aleppo. De tuinbonen worden een hele nacht zachtjes kokend achtergelaten in grote koperen potten. De bonen zwemmen in tahin en olijfolie, aangevuld met een vleugje rode peper pasta als topping.


In Malta eten ze ful bit-tewm (bonen met knoflook) meestal geassocieerd met het vasten tijdens de vastentijd en de Goede Vrijdag. De bonen worden een nacht geweekt in water, gaar gekookt en gebakken in olie met knoflook en verse of gedroogde munt, met olijfolie of azijn voor het opdienen.

© 2011 - 2024 Peulvruchten Online Service | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel