seizoen 2023/2024
Adzuki bonen / Aduki / *Frankrijk / Oogstjaar 2023 / 0,5 kilo
OverzichtAdzuki bonen zijn ook bekend als Feijao, Aduki of Azuki. Ze zijn van Japanse oorsprong en worden meestal gebruikt om te koken en maken daar ze voornamelijk zoete desserts mee. Er bestaan ook witte, zwarte, grijze en gevlekte aduki bonen, maar de meesten zijn toch rood. Ze smaken notig & zoetig en worden in heel Azië voornamelijk in zoete snacks en desserts gegeten. Of ze worden gepeld en vermalen tot een pasta. Deze pasta wordt dan weer verwerkt in desserts. In het Westen worden ze gebruikt (met name door vegetariërs) net als andere peulvruchten in hartige gerechten zoals in curry’s, roerbakgerechten, stoofschotels en salades. De smaak van adzuki bonen is zoeter dan die van andere peulvruchten. Ze zijn ook goed voor de gezondheid en zijn makkelijker te verteren dan de meeste andere bonen.
Gezondheid: Adukibonen zijn rijk aan eiwitten en vezels. Tevens bevatten ze ook vitamine B, zink, ijzer en mangaan.
Gebruik: De adukibonen een nacht (8 uur) laten weken in koud water. Kook ze daarna gedurende een half uur tot een uur tot ze gaar zijn. Kan ook goed gebruikt worden als aanvulling in groentesoepen. Combineert goed met savooiekool en zoete gerechten. Adukibonen kun je laten ontkiemen als een variant op taugé.