seizoen 2023/2024
Gele linzen / *Frankrijk / fijn / Oogstjaar 2023 / 0,5 kilo
Gele linzen zijn mild van smaak met een nootachtig aroma en worden tijdens de bereiding (ca. 20 minuten) zacht en smeuïg. Ze worden veel gebruikt in Indiase en ook mediterrane gerechten. Denk hierbij aan “dahl”, een Indiaas/Nepalees linzengerecht, dat heerlijk is bij rijst of graan, of om brood (naan) in te dippen.
Gele linzen hebben een lichtzoete smaak en een zachte textuur. Zij zijn een bron van eiwitten en mineralen en verdienen de voorkeur in het geval van een vegetarisch dieet. Voor een ideaal eiwitrantsoen, combineer ze met granen!
Het koken van linzen: De verhouding water en linzen is 1 kopje linzen in 3 kopjes water koken. Als je eerst het water aan de kook brengt en dan de linzen in kokend water doet zullen de linzen makkelijker te verteren zijn dan die aan de kook gebracht werden samen met het water. Breng het water terug aan de kook , draai het vuur laag, dek het af en laat het sudderen tot ze zacht zijn.
Weektijd: geen
Gaartijd: 15-20minuten
Een paar snelle Ideeën
Combineer gekookte linzen en gehakte paprika als een heerlijke koude salade . Naar smaak kruiden met uw favoriete kruiden en specerijen .
Hussel noodles met gekookte linzen , kleine roosjes broccoli en prei . besprenkel met olijfolie vermengd met knoflook en gember .
Marokkaanse linzensoep is makkelijk te maken . Na het koken van de linzen , voeg in blokjes gesneden groenten naar keuze toe en breng op smaak met sojasaus , koriander , komijn , kurkuma en cayennepeper .