Recept

Italiaanse Bonensoep - Ribollita

Artikel 1 van 1

ITALIAANSE BONENSOEP | RIBOLLITA

Ingrediënten voor 6-8 personen: 350 gram gedroogde Cannellini  bonen, 3 gesnipperde rode uien, 6 teentjes knoflook fijngehakt, 3 stengels bleekselderij in halve ringen gesneden, 1 bos (ca 400-500 gram) Palmkool (Cavolo Nero), 4 rijpe tomaten of 1 blik tomatenstukjes, 1 blikje tomatenpuree, 3 middelgrote winterwortels in stukken, 3 aardappelen (van een kruimig soort) in stukjes, 2 liter groentebouillon zelfgemaakt of van bouillonblokjes, peper, zout, gedroogde tijm of verse tijmblaadjes. Om te serveren: brood, parmazaanse kaas en lekkere olijfolie.

Eerst dit: Week de Cannellini bonen de nacht ervoor en kook ze in een uur gaar. Zet het vuur uit en laat ze nog 30 minuten nagaren in het nog hete kookvocht, de boontjes blijven dan wat steviger.  Giet ze daarna af, maar bewaar het kookvocht.  Dit alles kan in de ochtend worden gedaan.


Bereiding: Verwarm de groentebouillon apart in een pan. Trek ondertussen de palmkook bladeren van de bladnerf. Was het blad en snij ze, niet te fijn en niet in te lange slierten, beetje kort snijden dus. Fruit de ui in een grote ruime soeppan, doe even later de gehakte knoflook erbij. En weer wat later de bleekselderij en winterwortel. Even roerbakken en dan een flinke scheut bouillon erbij.

Doe de helft van de bonen met wat kookvocht in een andere pan en laat het op laag vuur even warm worden. Pureer deze bonen in hun vocht met de staafmixer. Voeg dit bij de soep. Voeg nog wat bouillon toe. Niet teveel vocht want Ribollita is een stevige maaltijdsoep. Doe de gehakte tomaten in de soep met 2 flinke eetlepels tomatenpuree. Dan de blokjes aardappelen. Voeg er ongeveer 3 theelepels gedroogde of verse tijm aan toe.

De andere helft van de bonen kan erbij en ook de gesneden palmkool.  Kijk of er nog bouillon bij moet, en laat dit alles ca. 1 uur pruttelen op laag vuur totdat de soep lekker gaat geuren. Op smaak brengen met zout en peper. Direct serveren of af laten koelen voor de volgende dag. De volgende dag is hij nog lekkerder. Ribollita betekend opnieuw koken of herkoken.


Serveren: leg in de soepborden een stuk brood (oud brood werd hiervoor gebruikt), de soep er overheen schenken, dan een dun straaltje olijfolie erover gieten en lekker veel geraspte Parmazaanse kaas erover.

Tip 1: een kommetje olijfolie met wat zeezout en vergemalen zwarte peper en daar je brood in dippen onder het soep eten.
Tip 2: de soep kan goed ingevroren worden. Na het ontdooien weer langzaam verwarmen.
Tip 3: de Ribollita wordt als het klaar is in een (ovenvaste- of aardewerken-) pan in een voorverwarmde oven gezet, 10 minuten op 180C, waardoor de soep nog wat indampt, daarna wordt deze pan op tafel gezet, gloeiend heet en een beetje ‘aangebakken’. Heerlijk voor een koude winterdag.
Tip 4: Ribollita is eigenlijk een restjes soep, de basis was de overgebleven groentesoep van de vorige dag. Deze soep bestaat daarom in vele variaties uit meer of minder soorten groenten. Neem naar eigen smaak andere of meer groenten in de soep. Bijvoorbeeld venkel, koolrabi, bloemkool, doperwten, sperzieboontjes etc.. De wittebonen, tomaten en de kool moeten er wel in blijven, de rest is naar eigen smaak.
Tip 5: Palmkool kan goed vervangen worden door groene savooiekool,. Boerenkool zou ook kunnen maar is wat sterker van smaak.

© 2011 - 2019 Peulvruchten Online Service | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.