Recept

6-Bean Chili, een Mexicaans recept

Artikel 1 van 4 Volgende

6-Bean Chili

Een Mexicaans recept

Ingrediënten voor een flinke pan, genoeg voor ca 6-8 personen:

6-beanchili_1.jpg

  • 500gram 6-Chilibonen mix , een nacht geweekt in koud water, gaar gekookt (ca 1-1,5 uur) en uitgelekt. (500gram drogebonen is na het koken goed voor ongeveer 1,3 kilo bonen)
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 in blokjes gesneden uien
  • 3 in blokjes gesneden groene paprika
  • 3 teentjes knoflook , fijngehakt
  • 1 1/2 eetlepel chilipoeder , bij voorkeur Mexicaanse stijl (wilt u het niet zo heet dan de helft)
  • 2 theelepels zout
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1/2 theelepel cayennepeper  (wilt u het niet zo heet dan ¼ theelepel)
  • 1/8 theelepel gemalen koriander
  • 1/8 theelepel gemalen kaneel
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 blikken gepelde tomaten (van 400gram) , in stukjes snijden.
  • 3 kopjes bouillon van blokjes runderbouillon, of 1 pot (400ml) kant en klaar runderbouillon (bijvoorbeeld van de kleinste soepfabriek)
  • 2 eetlepels gehakte korianderblaadjes
  • Zure room, geraspte kaas (bijv. Cheddar) en fijngesneden lenteui , voor de garnering, optioneel.

Beschrijving

6-beanchili_2.jpg

Wat je van tevoren moet doen: De bonen hebben een nacht in de week gestaan en zijn in ca 1-1,5 uur gaar gekookt en uitgelekt.

En nu verder:

6-beanchili_3.jpg

Bak het gehakt goed bruin in een loei hete ruime pan, af en toe roeren, in 4 tot 6 minuten. 

6-beanchili_4.jpg

Voeg de ui, paprika, knoflook, chilipoeder, zout, komijn, zwarte peper, cayennepeper , koriander en kaneel, en bak het tot de groenten zacht zijn, 4 tot 6 minuten. 

6-beanchili_5.jpg

Voeg de laurierblaadjes, tomaten, en bouillon, breng het mengsel aan de kook, gedeeltelijk met de deksel erop, en laat het ongeveer 40 minuten onder af en toe roeren sudderen. 

6-beanchili_6.jpg

Voeg daarna alle bonen toe, roer door elkaar, en laat het nog  20 tot 30 minuten koken, of totdat smaken bij elkaar zijn gekomen en de chili een mooie, dikke consistentie heeft.  Voeg de koriander, en voeg indien nodig naar smaak zout, peper toe.

6-beanchili_7.jpg

Serveer warm met witte rijst of tortilla’s, garneer met een schep zure room, wat gesneden verse koriander, reepjes kaas (of geraspt) en fijngesneden lenteui.

Tips & Variatie

  • Voor een vegetarische chili: gehakt vervangen door vegetarisch gehakt en de runderbouillon door groentebouillon.  Vegetarisch gehakt hoeft niet voorgebakken te worden, het vegetarisch gehakt pas op het laatst samen met de bonen toevoegen anders wordt het te sponzig.
  • Gehakt vervangen door blokjes rundvlees (bijvoorbeeld sucadelapjes, vlees eerst goed rondom aanbakken, denk om een langere suddertijd, het rundvlees moet bijna uiteenvallen)
  • Voor een wat dikkere chili: de hoeveelheid bouillon halveren en wat tomatenpuree toevoegen.
  • De chili wordt ook dikker na een dag staan en de smaakt zelfs dan nog lekkerder!
  • Mais toevoegen, voor iets meer zoetigheid.
  • De hoeveelheid bouillon halveren en vervangen door donker bier
© 2011 - 2019 Peulvruchten Online Service | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.