Recept
6-Bean Chili, een Mexicaans recept
6-Bean Chili
Een Mexicaans recept
Ingrediënten voor een flinke pan, genoeg voor ca 6-8 personen:
- 500gram 6-Chilibonen mix , een nacht geweekt in koud water, gaar gekookt (ca 1-1,5 uur) en uitgelekt. (500gram drogebonen is na het koken goed voor ongeveer 1,3 kilo bonen)
- 500 gram rundergehakt
- 2 in blokjes gesneden uien
- 3 in blokjes gesneden groene paprika
- 3 teentjes knoflook , fijngehakt
- 1 1/2 eetlepel chilipoeder , bij voorkeur Mexicaanse stijl (wilt u het niet zo heet dan de helft)
- 2 theelepels zout
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1/2 theelepel cayennepeper (wilt u het niet zo heet dan ¼ theelepel)
- 1/8 theelepel gemalen koriander
- 1/8 theelepel gemalen kaneel
- 2 laurierblaadjes
- 2 blikken gepelde tomaten (van 400gram) , in stukjes snijden.
- 3 kopjes bouillon van blokjes runderbouillon, of 1 pot (400ml) kant en klaar runderbouillon (bijvoorbeeld van de kleinste soepfabriek)
- 2 eetlepels gehakte korianderblaadjes
- Zure room, geraspte kaas (bijv. Cheddar) en fijngesneden lenteui , voor de garnering, optioneel.
Beschrijving
Wat je van tevoren moet doen: De bonen hebben een nacht in de week gestaan en zijn in ca 1-1,5 uur gaar gekookt en uitgelekt.
En nu verder:
Bak het gehakt goed bruin in een loei hete ruime pan, af en toe roeren, in 4 tot 6 minuten.
Voeg de ui, paprika, knoflook, chilipoeder, zout, komijn, zwarte peper, cayennepeper , koriander en kaneel, en bak het tot de groenten zacht zijn, 4 tot 6 minuten.
Voeg de laurierblaadjes, tomaten, en bouillon, breng het mengsel aan de kook, gedeeltelijk met de deksel erop, en laat het ongeveer 40 minuten onder af en toe roeren sudderen.
Voeg daarna alle bonen toe, roer door elkaar, en laat het nog 20 tot 30 minuten koken, of totdat smaken bij elkaar zijn gekomen en de chili een mooie, dikke consistentie heeft. Voeg de koriander, en voeg indien nodig naar smaak zout, peper toe.
Serveer warm met witte rijst of tortilla’s, garneer met een schep zure room, wat gesneden verse koriander, reepjes kaas (of geraspt) en fijngesneden lenteui.
Tips & Variatie
- Voor een vegetarische chili: gehakt vervangen door vegetarisch gehakt en de runderbouillon door groentebouillon. Vegetarisch gehakt hoeft niet voorgebakken te worden, het vegetarisch gehakt pas op het laatst samen met de bonen toevoegen anders wordt het te sponzig.
- Gehakt vervangen door blokjes rundvlees (bijvoorbeeld sucadelapjes, vlees eerst goed rondom aanbakken, denk om een langere suddertijd, het rundvlees moet bijna uiteenvallen)
- Voor een wat dikkere chili: de hoeveelheid bouillon halveren en wat tomatenpuree toevoegen.
- De chili wordt ook dikker na een dag staan en de smaakt zelfs dan nog lekkerder!
- Mais toevoegen, voor iets meer zoetigheid.
- De hoeveelheid bouillon halveren en vervangen door donker bier