Recept
Krombekken met tonijn (bij- of lunchgerecht)
Salade van krombekbonen met tonijn
Ingrediënten voor de basisbereiding van de bonen: 250 gram gedroogde krombekbonen, 4 blaadjes salie, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels olijfolie
Eerst dit: Doe de bonen in een grote pan en bedek ze ruim met koud water. Laat ze minstens 8 uur weken. De bonen nemen een groot gedeelte van het water op en krijgen zo hun vorm terug. Giet de bonen af en zet ze opnieuw onder water. Voeg de overige ingrediënten toe en breng langzaam aan de kook. Laat ze op een zeer zacht vuurtje sudderen tot ze gaar zijn. De kooktijd varieert in functie van de ouderdom van de bonen, maar reken minstens 30 minuten tot één uur. De bonen moeten gaar zijn, maar mogen niet uit elkaar vallen. Al dente is hier geen optie, ze moeten wel zacht zijn. Pas als de bonen bijna gaar zijn (ongeveer een kwartier voor het einde) mag er een koffielepeltje zout bij. Zet het vuur uit en laat ze nog even in het hete kookwater zitten en pak de volgende ingrediënten bij elkaar voor de salade:
Ingrediënten voor de salade: gekookte witte bonen, 200 gram tonijn uit blik opgelegd in olijfolie, 3 eetlepels extra vergine olijfolie, van de goede kwaliteit, 1 kleine rode ui, in dunne ringen gesneden
Giet de gekookte bonen af, en roer er onmiddellijk de olijfolie door. De warmte van de bonen zorgt ervoor dat alle smaken van de olijfolie maximaal worden opgenomen. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout. Laat de tonijn uitlekken en haal deze met een vork uit elkaar. Meng onder de bonen en voeg de uiringen toe. Laat afkoelen tot op kamertemperatuur en serveer. De salade kan enkele uren op voorhand gemaakt worden, maar bewaar hem niet in de koelkast.
De salade kan geserveerd worden als onderdeel van een antipasto misto, of als een lunchgerecht. Geef er een glas frisse, droge witte wijn bij.
Bron: http://cucinone.com/