Recept

Krombekbonen met Chinese kool

Vorige Artikel 2 van 3 Volgende

 

Een lekkere combinatie met Chinese kool, witte wijn en jeneverbessen.
Door de krombekbonen (of witte bonen) een compleet hoofdgerecht.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250gram krombekbonen (ongeweld)
  • zout
  • 1 grote Chines Kool
  • 1 grote ui
  • 2 appels
  • 50g. rozijnen
  • 100g. Chorizo of Salami
  • 1/2 eetlepel kerriepoeder
  • 3 eetlepels roomboter
  • 1 glas witte wijn
  • enkele jeneverbessen

 

Eerst dit: Doe de bonen in een grote pan en bedek ze ruim met koud water. Laat ze minstens 8 uur weken.  De bonen nemen een groot gedeelte van het water op en krijgen zo hun vorm terug. Giet de bonen af en zet ze opnieuw onder water en breng langzaam aan de kook. Laat ze op een zeer zacht vuurtje sudderen tot ze gaar zijn. De kooktijd varieert in functie van de ouderdom van de bonen, maar reken minstens  30 minuten tot één uur.  De bonen moeten gaar zijn, maar mogen niet uit elkaar vallen. Ze moeten wel zacht zijn. Pas als de bonen bijna gaar zijn (ongeveer een kwartier voor het einde) mag er een koffielepeltje zout bij. Zet het vuur uit en laat ze nog even in het hete kookwater zitten

Was de Chinese kool en snij die dan in repen. Snipper de ui en snij de appel in (niet al te kleine) stukken. Was de rozijnen en snij de Chorizo of salami in stukjes. Fruit de ui in de hete boter zachtjes glazig. Voeg na enkele minuten de stukken appel, het kerriepoeder en de Chinese kool toe en laat de kool slinken. Giet dan de wijn erbij en doe de rozijnen en jeneverbessen in de pan. Voeg de (uitgelekte) bonen en de stukjes chorizo toe en voeg naar smaak wat zout toe. Sluit de pan en laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes stoven. Serveer het gerecht in diepe borden en geef er bruin boerenbrood bij.

bron: Mijn recept - Weekblad Margriet

© 2011 - 2021 Peulvruchten Online Service | sitemap | rss