Recept

Borlottibonen met citrus en goudreinetten

Artikel 2 van 2

Borlottibonen met citrus en goudreinetten

Ingrediënten voor 4 personen : 1 goudreinet (300g), 250 gekookte borlottibonen van gedroogde borlotti’s  (of in de zomerperiode verse borlottibonen -geen weektijd en 20min kooktijd) , 1 citroen, 1 sinaappel, 1 mandarijn, 1 sjalot, extravergine olijfolie, peterselie, zout, lange peper* (piper longum)

Basisrecept voor droge borlottibonen:

Eerst dit: Doe de bonen in een grote pan en bedek ze ruim met koud water. Laat ze minstens 8 uur weken. De bonen nemen een groot gedeelte van het water op en krijgen zo hun vorm terug.  Giet de bonen af, en zet ze opnieuw onder water.  Breng langzaam aan de kook. Schuim indien nodig af.  Laat ze op een zeer zacht vuurtje sudderen tot ze gaar zijn.  De kooktijd varieert in functie van de ouderdom van de bonen, maar reken minstens 30 minuten tot één uur.  De bonen moeten gaar zijn, maar mogen niet uit elkaar vallen. Al dente is hier geen optie, ze moeten wel zacht zijn. Pas als de bonen bijna gaar zijn (ongeveer een kwartier voor het einde) mag er een koffielepeltje zout bij. Zet het vuur uit en laat ze nog even in het hete kookwater zitten en ga verder met de bereiding van dit recept.

Bereiding: Snijd een stuk citroenschil en een stuk sinaappelschil in hele dunne reepjes (zonder het wit). Doe de uitgelekte bonen in een braadpan met de reepjes citrusvruchtenschil, de schil van de mandarijn in zijn geheel (zonder het wit), 130ml olie, de in halve ringen gesneden sjalot en wat versgemalen lange peper*. Zet de pan op laag vuur en gaar het geheel ca 15 minuten met de deksel op de pan. Verwijder de schil van de mandarijn en voeg zout toe.

Snijd de appel zonder hem te schillen in 4 parten, verwijder het klokhuis en snijd de parten  in blokjes. Voeg de appel toe aan de bonen en gaar het geheel ca 10 min. verder met de deksel op de pan. Zet het vuur uit en laat rusten.

Snijd de sinaasappel en de citroen in partjes zonder de velletjes. Serveer de borlottibonen met de partjes citrusvruchten., bestrooid met fijngehakte peterselie en peper en naar keuze met hele dunne plakjes appel en witte kool.

* Lange peper (piper longum) komt uit Indonesië. Het heeft een licht zoete, hete en pikante smaak die goed combineert met de bitterzoete smaak van citrus en het zuurtje van de goudreinet. Kan vervangen worden door gemalen zwarte peper.

Bron: La Cucina Italiana / 1-2012

© 2011 - 2024 Peulvruchten Online Service | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel