nieuw recept!

Romige dahl van gele linzen: met pompoen en spinazie

Vorige Artikel 2 van 2

Dahl is een typisch gerecht uit de Indiase keuken en wordt gemaakt van peulvruchten. De peulvruchten worden met allerlei kruiden en specerijen tot een romige soep of brij gekookt. Je kunt dahl combineren met allerlei groenten en serveren met rijst, brood (chapati, roti of naan) of aardappelen. Ook is dahl een hele lekkere manier om voldoende peulvruchten te eten. Peulvruchten bevatten veel eiwit, zijn glutenvrij, duurzaam, je kunt ze lang bewaren en je kunt er goedkope maar toch hele voedzame maaltijden mee maken.

Dit recept voor romige dahl is een handig basisrecept. Ik gebruik pompoen, champignons en spinazie, maar je kunt prima variëren met allerlei soorten groenten. Denk bijvoorbeeld aan: doperwten, zoete aardappel, boerenkool, wortel, knolselderij enz. Wij eten de dahl vaak met zelfgemaakt pitabrood (recept vind je hier) of gewoon een simpele Hollandse aardappel.


Ingrediënten voor de romige dahl met pompoen en spinazie

2 à 3 personen



  • 250 gram gele linzen
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knolfook
  • 350 gram pompoen, ongekookt
  • 200 gram champignons
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels gemalen mosterdzaad
  • 1 theelepel groentebouillon poeder
    (of 1/2 tot 1 groentebouillonblokje)
  • 500 ml water
  • 200 ml dikke kokosmelk
  • 10 gram verse gember
  • 4 gram verse kurkuma of 1/2 theelepel gedroogd (poedervorm)
  • 2 flinke handen verse spinazie ± 80 gram

Zo maak je het:

Week de linzen van te voren 2 tot 3 uur in water. Deze stap kun je ook overslaan (als je weinig tijd hebt) maar het weken zorgt ervoor dat de linzen wat sneller garen en het vermindert het fytinezuur. Na het weken giet je het weekwater af en spoel je de linzen goed af onder de kraan. 

Week je de linzen niet van te voren, dan gebruik je 500 ml water. Week je ze wel van te voren, dan betekent dit dat de linzen al water hebben opgenomen en je dus minder water nodig hebt. Begin dan eerst met 250 tot 300 ml water en voeg meer toe als dat nodig is.

  1. Maak alle groenten schoon. Snipper de ui, snijd de champignons in plakjes en de pompoen in blokjes (ik zelf schil de pompoen altijd wel even).
  2. Verwarm een pan met dikke bodem (ik gebruik een gietijzeren stoofpan) en fruit hierin de uien, knoflook, komijn, en mosterdzaad. Als de uien glazig zijn voeg je de linzen, champignons, pompoen, kokosmelk, water en bouillonpoeder toe.
  3. Rasp de gember en kurkuma met een fijne rasp en voeg dit toe aan de pan.
  4. Breng alles aan de kook. Als het kookt zet je het vuur wat lager (het moet blijven pruttelen) en doe je het deksel op de pan. Laat alles een halfuurtje koken. Roer tussendoor alles even goed door.
  5. Als de linzen en groenten gaar zijn en de dahl mooi dik is geworden is het klaar en zet je het vuur uit. Voeg twee flinke handen verse spinazie toe. Roer dit er even goed doorheen (de spinazie slinkt door de hitte). Ik voegde geen zout meer toe omdat ik bouillonpoeder gebruik met zeezout. Je kunt even proeven en zo nodig nog wat zeezout of peper toevoegen.
  6. Serveer de dahl met zelfgemaakt pitabrood of kook er wat rijst of aardappelen bij. Je kunt er voor kiezen om er nog wat verse koriander of peterselie bij te serveren. Eet smakelijk!

© 2011 - 2021 Peulvruchten Online Service | sitemap | rss