seizoen 2022/2023
Friese gele Woudboon / Gele Woudbonen / Giele Wâltbeantsjes / *Friesland/ Oogstjaar 2022 / 0,5 kilo
Giele Wâltbeantsjes / Friese gele Woudboon
Het Giele Wâldbeantsje is een landras en wordt in ‘De Wâlden’ van oudsher geteeld. Een landras is niet een officieel erkend ras maar wordt door mensen in een bepaalde streek voor eigen gebruik geteeld. Zo wordt een soort in stand gehouden door de mensen zelf. Steeds weer wordt het beste uit de oogst gehaald en als uitgangsmateriaal gebruikt voor het instandhouden van het ras. De gewenste eigenschappen worden door kwekers en liefhebbers mondeling doorgegeven. Het Giele Wâldbeantsje moet mooi en gelijkmatig geel zijn met een duidelijk oranje met paarse ‘navel’.
Traditioneel worden de Wâldbeantsjes in de winter gegeten met uitgebakken gerookt spek en spekvet, soms met een lepel zuur (azijn, uitjes in het zuur, augurkjes, mosterd). Tegenwoordig worden ze vaak gegeten met appelmoes en gebakken uien. In een recept uit 1938 werden de boontjes gaar gekookt en geserveerd met kleine blokjes roomboter en een toefje peterselie. De smaak van de bonen aangenaam romig en verhouding tot veel andere bonenrassen vrij zoet.
Weektijd: 8uur
Gaartijd: 20-40 minuten