seizoen 2022/2023
Kikkererwten bruin | Bruine kikkererwten | Kala Chana | Red Chana | India | 500gram
Bruine kikkererwten zijn klein en donkerbruin van kleur. Andere namen zijn Kala Chana of Rode Chana. Ze worden voornamelijk verbouwd in India maar ook in Ethiopië, Mexico en Iran. Het is een kleinere versie van de meer bekende lichtgele kikkererwt. Hoewel het een bruin schilletje heeft, zijn de erwten daaronder geel. De smaak is na het koken nootachtige en de erwten blijven nog heel na het koken maar heeft binnenin een zachte textuur. Het is een zeer veelzijdige peulvrucht die een belangrijke rol speelt in veel Midden-Oosterse en Indiase gerechten.
Bruine kikkererwten koken
Was eerst de bruine kikkererwten en laat ze een nachtje weken (8uur). Was de geweekte kikkererwt opnieuw in koud water tot het water helder is.Plaats vervolgens de geweekte bruine kikkererwten in een grote pan en bedek deze volledig met water. Voeg zout naar smaak toe en kook zachtjes ca 40-60min met de deksel erop. Als ze gaar zijn haal ze van het vuur en laat het uitlekken. Het kan ook in een snelkookpan worden gekookt. De kooktijd is dan ca 15-20 minuten. Gekookte bruine kikkererwten kunnen puur worden gegeten - warm of koud - of worden gebruikt in verschillende gerechten zoals stoofpotten en salades.
Gekiemde en gekookte bruine kikkererwt
Was de bruine kikkererwten en laat ze een nacht in ruim water weken. Leg de volgende ochtend een kaasdoek of schone lichtgekleurde theedoek op een zeef en zeef hiermee het water uit de geweekte kikkererwten. Breng de randen van de doek naar elkaar toe en maak een knoop.Hang de bundel in de vensterbank (warme lichte plek). Laat ontkiemen. Dit duurt meestal een dag of twee. Af en toe de bundel openen, water besprenkelen en opnieuw ophangen of gebruik een sproeier om de doek vochtig te houden. Controleer de kiem en gebruik de erwten zodra deze optimaal gekiemd zijn. Maar let op, als je het te lang laat ontkiemen, kunnen de erwten bitter worden.Kook de gekiemde kikkererwten in water met wat zout tot ze gaar zijn of stoom ze. Gekiemde bruine kikkererwten zijn een heerlijk tussendoortje en een gezonde goede aanvulling op curries, stoofschotels of wokgerechten. Het is ook een smakelijke toevoeging aan Pani Puri (Indiaas gevuld broodhapje snack).
Culinaire tips
- Bruine kikkererwten zijn zeer voedzaam en worden gebruikt in curries
- Omdat bruine kikkererwten hun vorm behouden, zijn deze bonen een geweldige aanvulling op salades, vooral gekiemde.
- Ze kunnen licht gebakken worden en gemengd met vers gesneden uien, gehakte koriander en limoensap om er een smakelijk bijgerecht van te maken.
- Kikkererwten kunnen worden gekookt met of zonder zout,gebakken in knoflookboter, of met mayonaise en beetgaar gekookte groenten om een heerlijke salade van te maken,
- Bruine kikkererwten kunnen uitstekend worden gebruikt als aanvulling op naan of roti, met of zonder andere groenten.
Recept klik hier: Bruine kikkererwten met Spinazierijst
Bewaartips voor bonen, erwten en linzen
- Bewaar droge bonen altijd in een droge, luchtdichte verpakking op kamertemperatuur, en niet in de koelkast
- Eenmaal gekookt kunnen de bonen in de koelkast in een afgedekte bak maximaal 5 dagen bewaard worden en in een luchtdichte verpakking in de diepvries maximaal zes maanden
- Bonen kunnen het beste binnen een jaar worden gebruikt, waarna ze hun vocht kunnen verliezen en het langer duurt om te weken en te koken.
- Spoel de bonen en linzen altijd vóór het koken, aangezien bonen en linzen soms zand en stof bevat.