Kurkuma | verse kurkuma | Peru | 2 Kilo

Artikel 24 van 38
€ 34,00 (inclusief btw)

Andere namen voor geelwortel zijn: kurkuma, turmeriek, koenjit en koenir

Herkomst:
India, Zuid China (tropische en subtropische gebieden)

Smaak:
Geelwortel wordt vooral gebruikt als `geelmaker` in gerechten, maar de wortel geeft ook een licht warm en mild aromatische smaak.

Gebruik:
Soms wordt de geelwortel vers gebruikt. Maar meestal worden de wortels meteen na de oogst in  kokend water gedompeld en vervolgens gedroogd in de zon en daarna vermalen tot poeder. Door het broeien in de zon komt de gele kleurstof vrij en verdeelt zich egaal door de geelwortels. Geelwortelpoeder is een hoofdbestanddeel van de meeste kerriesoorten.

Poeder, droge en verse wortel (in stukjes of plakjes): In gerechten meekoken. De stukken wortel voor consumptie verwijderen.

Plant:
Een stukje wortel van de geelwortel kan net als gember geplant worden. Het is een vaste plant met een wortelstok. Uit de wortelstok groeien wortels met daaraan sigaarvormige knollen. Zowel de wortelstuk als de knollen worden voor het keukenkruid geelwortel gebruikt.

Uit de wortelstok groeien bundels bladeren en bloemstengels met wit / gele bloemen. De planten kunnen circa 1 meter hoog worden. Als de plant boven de grond begint te verwelken (ongeveer december - januari) worden de ondergrondse delen opgegraven. De wortelstok en de knollen worden gescheiden van de wortels.

© 2011 - 2024 Peulvruchten Online Service | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel